Olikheter

Jag har börjat tänka på hur olika rutiner man har familjer emellan eftersom folk ibland hajar till hemma hos andra. "Gör ni så?" Det handlar om invanda sätt att sköta och ordna vardagen, rutiner, typ sätt att vika handdukar och lakan, om man stryker örngott eller inte, slänger smörkniven i diskmaskinen efter varje gång smöret varit framme, hur många kulörtgrupper man sorterar tvätten i, hur länge man borstar tänderna, hur ofta man duschar, om man torktummlar nästan allt eller bara strumpor och underkläder, om man torktummlar över huvud taget, om man diskar med en svamp eller diskborste, om man använder sköljmedel/tvättmedelmed med doft, om man har olika gardiner i köket på sommarhalvåret och vinterhalvåret, om man har dammvippa eller dammtrasa, om man källsorterar kökssopporna kompostabelt/brännbart och pappersskräp kartong/papper eller om man inte gör det, hur ofta man skrubbar golven, hur länge man använder en disktrasa, om man gör rent och snyggt i köket på morgonen eller inte, om man använder flourtabletter, hur stor del av kläderna man stryker m.m.

I min familj har vi bara en sak som jag verkligen stör mig på. Vi (numera de) lägger smörkniven på smörpaketet och ställer in det i kylen, antagligen för att slippa diska så mycket. Men liksom, hallå, vi har en diskmaskin och minst femton olika smörknivar och tar de slut så finns det andra knivar. "Ohygieniskt!" utbrast en vän till mig när han såg det, jag hade inte tänkt på saken innan men gör det nu och försöker få till en ändring. Men är det något som är svårt i familjer så är det att ändra på vanor.

Det värsta är att man inte vet om att en del saker man gör är helt annorlunda från hur andra gör förens någon ser det och påpekar. Det är som barn som blir slappt eller konstigt uppfostrade, de vet inte att de gör fel eller annorlunda, man tar efter sina föräldrar och vet inget annat. Det finns säkert de som aldrig har lock över maten i micron och inte vet att andra har det samt att man bör ha det eller de som aldrig petar ut vax ur öronen för att ingen har lärt dem det (jag har träffat en tjej som aldrig gjorde det) eller någon som aldrig har förstått att dålig hy hänger ihop med att han/hon aldrig tvättar ansiktet annat än i duschen. Kanske har du en unik, avvikande rutin eller saknaden av någon?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback